Werknemer uit Oekraïne?

Bel ons op
0412 - 64 56 55

Neemt u een werknemer uit Oekraïne in dienst? Dan meldt u dit via het werkgeversportaal bij UWV met het formulier ‘Melden tewerkstelling van een tijdelijk beschermde werknemer uit Oekraïne’. De werknemer kan twee werkdagen nadat u de melding heeft gedaan, starten met werken. Per 1 november zijn de formaliteiten veranderd.

Geen werkvergunning
Voor werknemers uit Oekraïne hoeft u geen werkvergunning aan te vragen als het volgende geldt:

  • De werknemer valt onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie.
  • Hij heeft een arbeidsovereenkomst.

Deze vrijstelling geldt vanaf 1 april 2022 en werkt terug tot en met 4 maart 2022. De Richtlijn Tijdelijke Bescherming geldt voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Zij hebben hierdoor het recht om te werken in Nederland.

Vrijstelling tot en met 31 oktober 2022
Het kost tijd om voor vluchtelingen uit Oekraïne de benodigde documenten te regelen. Daarom gold tot en met 31 oktober 2022 een vrijstelling voor alle Oekraïners. Zij moesten hun nationaliteit kunnen aantonen met een document, bijvoorbeeld met een paspoort. Deze overgangstermijn geldt ook voor vluchtelingen uit Oekraïne met een andere nationaliteit of zonder officiële nationaliteit (staatlozen). Wel moeten ze voldoen aan een van de volgende twee voorwaarden:

  • Zij kunnen bewijzen dat zij op 23 februari 2022 in Oekraïne internationale bescherming hadden.
  • Zij kunnen bewijzen dat zij in het bezit waren van een geldige permanente verblijfsvergunning die volgens Oekraïens recht is afgegeven.

Let op: Vanaf 1 november 2022 geldt dat een vluchteling in het bezit moet zijn van een sticker of O-document dat is afgegeven door de IND. Zo kan hij aantonen dat hij onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming valt. De vluchteling mag dan werken in loondienst zonder tewerkstellingsvergunning.

Meer nieuws

Algemeen

Ondernemers met achterstand coronabelastingschuld

Circa 73.000 ondernemers hebben van hun coronabelastingschuld nog niets afgelost sinds 1 oktober 2022. Het kabinet roept deze ondernemers op tot actie. De Belastingdienst informeert de ondernemers de komende tijd over de achterstand en de mogelijkheden die zij hebben om de achterstand in te lopen of uitstel aan te vragen.

Lees meer

Algemeen

Korting op producten uit eigen bedrijf

Ontvangt een werknemer korting of een vergoeding bij de aankoop van producten uit eigen bedrijf? Voor korting op producten uit eigen bedrijf van de werkgever geldt een gerichte vrijstelling. De Belastingdienst heeft een handreiking gepubliceerd met voorwaarden en voorbeelden.

Lees meer

Algemeen

Wet betaalbare huur

De afgelopen jaren zijn de huurprijzen in de private sector excessief gestegen. Afgelopen 5 jaar betaalden nieuwe huurders in de vier grote steden telkens € 160 per maand meer dan de vorige bewoners. In diezelfde periode zijn ruim 75.000 betaalbare koopwoningen opgekocht voor de verhuur. Om huurders een eerlijke prijs te laten betalen voor hun […]

Lees meer