Vragen over betaald ouderschapsverlof
Sinds 2 augustus 2022 kunnen werknemers betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van het UWV krijgen. Veel werkgevers hebben praktische vragen over deze uitkering. Hoe werkt het als een ouder nog maar een halve werkweek betaald ouderschapsverlof kan opnemen? En hoe doe ik een 2e of 3e betaalverzoek zonder de uitkering opnieuw aan te vragen? Het UWV geeft antwoord.
Hoe werkt het als een ouder nog maar een halve werkweek betaald ouderschapsverlof kan opnemen?
Soms lukt het uw werknemer niet om de volledige 9 werkweken betaald ouderschapsverlof op te nemen. Of het kind wordt in het midden van een werkweek 1 jaar of is in het midden van een werkweek 1 jaar in het gezin opgenomen. U doet dan toch een aanvraag voor een uitkering voor een hele werkweek. Het UWV berekent de uitkering dan tot de juiste datum.
Hoe doe ik een 2e of 3e betaalverzoek zonder de uitkering opnieuw aan te vragen?
Als u een uitkering betaald ouderschapsverlof aanvraagt, is dit meteen een eerste betaalverzoek. Om een volgend betaalverzoek in te dienen gaat u in het werkgeversportaal naar ‘Overzicht aanvragen’. Klik op de melding van de werknemer, daarna op ‘Acties’ en dan op ‘Nieuw betaalverzoek’. U hoeft dus niet opnieuw een aanvraag voor een uitkering betaald ouderschapsverlof te doen.
Tip: Er is op UWV.nl een video met uitleg over het indienen van betaalverzoeken.
Meer nieuws
Algemeen
Ondernemers met achterstand coronabelastingschuld
Circa 73.000 ondernemers hebben van hun coronabelastingschuld nog niets afgelost sinds 1 oktober 2022. Het kabinet roept deze ondernemers op tot actie. De Belastingdienst informeert de ondernemers de komende tijd over de achterstand en de mogelijkheden die zij hebben om de achterstand in te lopen of uitstel aan te vragen.
Lees meerAlgemeen
Korting op producten uit eigen bedrijf
Ontvangt een werknemer korting of een vergoeding bij de aankoop van producten uit eigen bedrijf? Voor korting op producten uit eigen bedrijf van de werkgever geldt een gerichte vrijstelling. De Belastingdienst heeft een handreiking gepubliceerd met voorwaarden en voorbeelden.
Lees meerAlgemeen
Wet betaalbare huur
De afgelopen jaren zijn de huurprijzen in de private sector excessief gestegen. Afgelopen 5 jaar betaalden nieuwe huurders in de vier grote steden telkens € 160 per maand meer dan de vorige bewoners. In diezelfde periode zijn ruim 75.000 betaalbare koopwoningen opgekocht voor de verhuur. Om huurders een eerlijke prijs te laten betalen voor hun […]
Lees meer