Vragen over betaald ouderschapsverlof

Bel ons op
0412 - 64 56 55

Sinds 2 augustus 2022 kunnen werknemers betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van het UWV krijgen. Veel werkgevers hebben praktische vragen over deze uitkering. Hoe werkt het als een ouder nog maar een halve werkweek betaald ouderschapsverlof kan opnemen? En hoe doe ik een 2e of 3e betaalverzoek zonder de uitkering opnieuw aan te vragen? Het UWV geeft antwoord.

Hoe werkt het als een ouder nog maar een halve werkweek betaald ouderschapsverlof kan opnemen?
Soms lukt het uw werknemer niet om de volledige 9 werkweken betaald ouderschapsverlof op te nemen. Of het kind wordt in het midden van een werkweek 1 jaar of is in het midden van een werkweek 1 jaar in het gezin opgenomen. U doet dan toch een aanvraag voor een uitkering voor een hele werkweek. Het UWV berekent de uitkering dan tot de juiste datum.

Hoe doe ik een 2e of 3e betaalverzoek zonder de uitkering opnieuw aan te vragen?
Als u een uitkering betaald ouderschapsverlof aanvraagt, is dit meteen een eerste betaalverzoek. Om een volgend betaalverzoek in te dienen gaat u in het werkgeversportaal naar ‘Overzicht aanvragen’. Klik op de melding van de werknemer, daarna op ‘Acties’ en dan op ‘Nieuw betaalverzoek’. U hoeft dus niet opnieuw een aanvraag voor een uitkering betaald ouderschapsverlof te doen.

Tip: Er is op UWV.nl een video met uitleg over het indienen van betaalverzoeken.

Meer nieuws

Algemeen

Uitbetaalde bedragen aan derden aanleveren vóór 1 februari 2025

Hebt u in 2024 bedragen aan iemand betaald die niet als ondernemer bij u werkt en ook niet bij u in (fictieve) dienstbetrekking is?

Lees meer

Algemeen

Nevenwerkzaamheden leiden tot ontslag op staande voet

Een teamleidster wordt op staande voet ontslagen omdat ze nevenwerkzaamheden heeft verzwegen. Terecht?

Lees meer

Algemeen

Kwijtschelding door ex-echtgenote vormt schenking

Bij echtscheidingsconvenant scheldt een vrouw een vordering op haar man kwijt. Is dit een belastbare schenking?

Lees meer