Verplicht akkoord schuldeisers

Bel ons op
0412 - 64 56 55

Veel ondernemingen kunnen door de coronamaatregelen hun bedrijfsvoering niet op de gebruikelijke manier voortzetten. Daarom krijgen meer ondernemingen te maken met geldproblemen. Misschien zelfs met een dreigend faillissement. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord kan oplossing bieden. Sinds 1 januari 2021 is het makkelijker om een akkoord te bereiken met schuldeisers en aandeelhouders over de herstructurering van schulden.

Verplicht akkoord
De nieuwe wet maakt het mogelijk om, als er een akkoord is met een deel van de schuldeisers, ook onwillige schuldeisers of aandeelhouders te dwingen in te stemmen met een aangeboden akkoord. De rechtbank moet dat akkoord wel hebben goedgekeurd (homologatie).

Voorwaarden onderneming
Uw onderneming moet aan de volgende voorwaarden voldoen, anders is homologatie niet mogelijk:

  • U kunt de schulden van uw bedrijf niet meer betalen.
  • Uw bedrijf is in principe winstgevend.
  • Het onderhands akkoord is gunstiger voor uw schuldeisers dan faillissement van uw bedrijf.
  • U heeft een haalbaar plan dat aan wettelijke voorschriften voldoet. De inhoud van het akkoord mag u verder zelf bepalen.
  • U zorgt voor een eerlijke en gelijke verdeling van geld en bezittingen over alle schuldeisers.
  • Minstens 1 schuldeiser moet vóór het akkoord stemmen.
  • De arbeidsvoorwaarden van uw personeel blijven hetzelfde.

Tip: De WHOA-procedure is kort, maar ook ingewikkeld. Laat u daarom bijstaan door een juridisch of financieel adviseur. Een stappenplan vindt u hier op de website van de kamer van Koophandel.

Meer nieuws

Algemeen

Ondernemers met achterstand coronabelastingschuld

Circa 73.000 ondernemers hebben van hun coronabelastingschuld nog niets afgelost sinds 1 oktober 2022. Het kabinet roept deze ondernemers op tot actie. De Belastingdienst informeert de ondernemers de komende tijd over de achterstand en de mogelijkheden die zij hebben om de achterstand in te lopen of uitstel aan te vragen.

Lees meer

Algemeen

Korting op producten uit eigen bedrijf

Ontvangt een werknemer korting of een vergoeding bij de aankoop van producten uit eigen bedrijf? Voor korting op producten uit eigen bedrijf van de werkgever geldt een gerichte vrijstelling. De Belastingdienst heeft een handreiking gepubliceerd met voorwaarden en voorbeelden.

Lees meer

Algemeen

Wet betaalbare huur

De afgelopen jaren zijn de huurprijzen in de private sector excessief gestegen. Afgelopen 5 jaar betaalden nieuwe huurders in de vier grote steden telkens € 160 per maand meer dan de vorige bewoners. In diezelfde periode zijn ruim 75.000 betaalbare koopwoningen opgekocht voor de verhuur. Om huurders een eerlijke prijs te laten betalen voor hun […]

Lees meer