Oversluiten eigenwoningschuld naar eigen BV
In 2023 heeft een DGA zijn eigenwoningschuld aan de bank geherfinancierd bij zijn BV. Telt de eigenwoningschuld mee voor de beoordeling of de DGA excessief (meer dan € 700.000) leent van zijn BV?
Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) is in 2019 voor de aankoop van zijn huis een schuld aangegaan bij een bank. Op 1 januari 2023 besluit hij deze schuld te herfinancieren bij zijn BV. De schuld blijft daarbij een eigenwoningschuld. Maar telt de schuld nu wel of niet mee voor de beoordeling of de DGA excessief (meer dan € 700.000) leent van zijn BV?
Een overgangsbepaling regelt dat eigenwoningschulden die op 31 december 2022 bestaan en bij een derde zijn afgesloten, meetellen. Maar wat is de situatie als zo’n schuld na 31 december 2022 wordt overgesloten naar de eigen BV?
Als de overgangsbepaling namelijk niet van toepassing is, dan is een hypotheekrecht vereist om de eigenwoningschuld niet mee te laten tellen voor de beoordeling of de DGA excessief leent.
Antwoord kennisgroep
Op eigenwoningschulden die na 31 december 2022 worden overgesloten naar de eigen BV is de overgangsbepaling niet van toepassing. Hierdoor telt de schuld dus mee, tenzij de BV een recht van hypotheek op de eigen woning heeft.
Tip: Oversluiten van een op 31 december 2022 bestaande eigenwoningschuld bij een bank naar de eigen BV kan, maar als de BV een hypotheekrecht krijgt op de woning, blijft de schuld buiten de beoordeling van excessief lenen.
Meer nieuws
Algemeen
Eten buiten de deur zakelijk aftrekbaar
Is eten buiten de deur op locatie voor een ondernemer zakelijk of privé?
Lees meerAlgemeen
Telt overwerkvergoeding mee voor vakantieloon?
Telt de vergoeding voor niet verplicht maar structureel overwerk mee voor de berekening van vakantieloon?
Lees meerAlgemeen
Belang van het aandeelhoudersregister
Het aandeelhoudersregister is van groot belang. Er ligt een wetsvoorstel voor een digitaal centraal aandeelhoudersregister.
Lees meer