Gebruikelijk loon DGA

Bel ons op
0412 - 64 56 55

In 2023 mag het gebruikelijk loon van een directeur-grootaandeelhouder (DGA) niet meer slechts 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking bedragen. U moet het gebruikelijk loon vaststellen op 100% van dat loon. De doelmatigheidsmarge van 25% is vervallen. Wat betekent dit?

Een DGA moet in 2023 een loon in aanmerking nemen dat het hoogste is van de volgende bedragen:

  • 100% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking (tot en met 2022 was dit 75%).
  • het loon van de meestverdienende werknemer van de vennootschap of van een verbonden vennootschap.
  • een minimumbedrag. Voor 2023 is dit € 51.000. 

Vaststellingsovereenkomst
Hebt u met de Belastingdienst in een vaststellingsovereenkomst een afspraak vastgelegd over de hoogte van het gebruikelijk loon, die geldt tot na 2022? Dan stelt u voor 2023 het gebruikelijk loon vast op 100% van het loon dat in deze overeenkomst is vastgelegd, dus zonder toepassing van de doelmatigheidsmarge.

Tip: Als er relevante wijzigingen zijn in de situatie die kunnen leiden tot een ander gebruikelijk loon, moet u daarvan uitgaan. Het kan verstandig zijn om dit vooraf met de Belastingdienst af te stemmen.

Meer nieuws

Algemeen

Ondernemers met achterstand coronabelastingschuld

Circa 73.000 ondernemers hebben van hun coronabelastingschuld nog niets afgelost sinds 1 oktober 2022. Het kabinet roept deze ondernemers op tot actie. De Belastingdienst informeert de ondernemers de komende tijd over de achterstand en de mogelijkheden die zij hebben om de achterstand in te lopen of uitstel aan te vragen.

Lees meer

Algemeen

Korting op producten uit eigen bedrijf

Ontvangt een werknemer korting of een vergoeding bij de aankoop van producten uit eigen bedrijf? Voor korting op producten uit eigen bedrijf van de werkgever geldt een gerichte vrijstelling. De Belastingdienst heeft een handreiking gepubliceerd met voorwaarden en voorbeelden.

Lees meer

Algemeen

Wet betaalbare huur

De afgelopen jaren zijn de huurprijzen in de private sector excessief gestegen. Afgelopen 5 jaar betaalden nieuwe huurders in de vier grote steden telkens € 160 per maand meer dan de vorige bewoners. In diezelfde periode zijn ruim 75.000 betaalbare koopwoningen opgekocht voor de verhuur. Om huurders een eerlijke prijs te laten betalen voor hun […]

Lees meer