Familielening niet in aangifte
Een dochter leent van haar vader een fors bedrag voor de aanschaf van een eigen woning. In haar aangifte inkomstenbelasting neemt zij de lening niet op. De Belastingdienst legt de aanslag conform aangifte op. Dan dient de dochter een herziene aangifte in, met daarin alsnog de vergeten rente en de verplichte gegevens over de lening van vader. Komt ze alsnog in aanmerking voor rente-aftrek eigen woning?
Over deze vraag is tot aan de hoogste rechter geprocedeerd. En het antwoord is: nee.
Met ingang van het jaar 2016 geldt het in de aangifte vermelden van de gegevens over een lening als voorwaarde om deze lening tot de eigenwoningschuld te rekenen. Nu de dochter die gegevens niet in haar aangifte heeft vermeld, kan de door haar vader verstrekte lening in dat jaar niet tot de eigenwoningschuld worden gerekend. Dit is een fors gevolg van een fout in de aangifte, maar de regeling is het gevolg van een welbewuste afweging van de wetgever.
Let op: De dochter kan, als ze de gegevens over de lening alsnog correct heeft verstrekt in een volgend belastingjaar wel weer rente-aftrek claimen, mits ze aan de overige voorwaarden voldoet.
Meer nieuws
Algemeen
Ondernemers met achterstand coronabelastingschuld
Circa 73.000 ondernemers hebben van hun coronabelastingschuld nog niets afgelost sinds 1 oktober 2022. Het kabinet roept deze ondernemers op tot actie. De Belastingdienst informeert de ondernemers de komende tijd over de achterstand en de mogelijkheden die zij hebben om de achterstand in te lopen of uitstel aan te vragen.
Lees meerAlgemeen
Korting op producten uit eigen bedrijf
Ontvangt een werknemer korting of een vergoeding bij de aankoop van producten uit eigen bedrijf? Voor korting op producten uit eigen bedrijf van de werkgever geldt een gerichte vrijstelling. De Belastingdienst heeft een handreiking gepubliceerd met voorwaarden en voorbeelden.
Lees meerAlgemeen
Wet betaalbare huur
De afgelopen jaren zijn de huurprijzen in de private sector excessief gestegen. Afgelopen 5 jaar betaalden nieuwe huurders in de vier grote steden telkens € 160 per maand meer dan de vorige bewoners. In diezelfde periode zijn ruim 75.000 betaalbare koopwoningen opgekocht voor de verhuur. Om huurders een eerlijke prijs te laten betalen voor hun […]
Lees meer