Corona: aanvragen bijzonder uitstel van betaling stopt
Bent u ondernemer en heeft uw bedrijf betalingsproblemen door de coronacrisis? Dan kunt u nog tot en met 30 juni 2021 bijzonder uitstel van betaling aanvragen of verlengen. U hoeft, als u gebruikmaakt van het bijzonder uitstel, de nog te betalen belasting pas vanaf 1 oktober 2022 af te lossen. U krijgt daarvoor 60 maanden de tijd.
Vanaf 1 juli 2021: voldoen aan nieuwe betalingsverplichtingen
Alle belastingen waarvoor u na 1 juli 2021 aangifte doet, moet u weer op tijd betalen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de loon- en omzetbelasting over het laatste belastingtijdvak voor 1 juli 2021.
Loopt uw bijzonder uitstel af vóór 1 juli 2021, en vraagt u geen verlenging aan? Dan moet u vóór 1 juli 2021 weer op tijd aangifte doen en betalen. Hebt u sinds het eind van uw bijzonder uitstel niet alle belastingen op tijd betaald? Doe dit dan vóór 1 juli 2021 alsnog. Lukt dat niet, vraag dan zo snel mogelijk verlenging aan van uw bijzonder uitstel.
Vanaf 1 oktober 2022: openstaande bedragen betalen
Op 1 oktober 2022 begint u met het betalen van de openstaande bedragen voor de belastingen die u niet hebt betaald tijdens uw bijzonder uitstel. U krijgt hiervoor van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027 de tijd. U betaalt dan 60 maanden lang elke maand een vast bedrag. Wilt u versneld betalen, dan kan dat.
Invorderingsrente
Als u een aanslag niet op tijd betaalt, moet u normaal gesproken 4% invorderingsrente betalen vanaf het moment dat de betaaltermijn is verstreken. Tot en met 31 december 2021 is het tarief van de invorderingsrente verlaagd naar 0,01%. De invorderingsrente gaat stapsgewijs naar het oude niveau. Dit betekent dat op 1 januari 2022 het percentage invorderingsrente op 1% in plaats van 4% wordt vastgesteld, en vervolgens stapsgewijs omhoog gaat tot 4% op 1 januari 2024.
Let op: Het kabinet heeft besloten dat er geen generieke kwijtscheldingsregeling voor belastingschulden komt.
Meer nieuws
Algemeen
Ondernemers met achterstand coronabelastingschuld
Circa 73.000 ondernemers hebben van hun coronabelastingschuld nog niets afgelost sinds 1 oktober 2022. Het kabinet roept deze ondernemers op tot actie. De Belastingdienst informeert de ondernemers de komende tijd over de achterstand en de mogelijkheden die zij hebben om de achterstand in te lopen of uitstel aan te vragen.
Lees meerAlgemeen
Korting op producten uit eigen bedrijf
Ontvangt een werknemer korting of een vergoeding bij de aankoop van producten uit eigen bedrijf? Voor korting op producten uit eigen bedrijf van de werkgever geldt een gerichte vrijstelling. De Belastingdienst heeft een handreiking gepubliceerd met voorwaarden en voorbeelden.
Lees meerAlgemeen
Wet betaalbare huur
De afgelopen jaren zijn de huurprijzen in de private sector excessief gestegen. Afgelopen 5 jaar betaalden nieuwe huurders in de vier grote steden telkens € 160 per maand meer dan de vorige bewoners. In diezelfde periode zijn ruim 75.000 betaalbare koopwoningen opgekocht voor de verhuur. Om huurders een eerlijke prijs te laten betalen voor hun […]
Lees meer