Bewijs urencriterium te mager
Een ondernemer handelt in consumentenartikelen en faillissementspartijen. Hij claimt in zijn aangifte inkomstenbelasting een verlies uit onderneming en ruim € 7.000 zelfstandigenaftrek. De Belastingdienst twijfelt aan zijn gewerkte uren in de onderneming en schrapt de zelfstandigenaftrek.
De ondernemer komt met urenoverzichten: 160 uur per maand, bestaande uit 120 uur winkel en 40 uur inkoop – verkoop. Zijn adviseur presenteert de Belastingdienst twee foto ‘s van borden met de openingstijden en inkoopactiviteiten van de winkel. Het urenboek zou onvindbaar zijn.
Overwegingen belastingrechter
Voor zelfstandigenaftrek is vereist dat de ondernemer gedurende het kalenderjaar ten minste 1.225 uren besteedt aan werkzaamheden voor een of meer ondernemingen waaruit hij als ondernemer winst geniet. De ondernemer moet dat aannemelijk maken. Urenspecificaties mogen niet algemeen en oncontroleerbaar zijn.
Oordeel rechter
De ondernemer heeft in dit geval niet voldaan aan deze bewijslast. Alleen zeggen dat hij dagelijks tijdens openingstijden in de winkel is, is onvoldoende.
Tip: Zorg als ondernemer voor een zo specifiek mogelijke urenadministratie en houd deze regelmatig bij. Dan is de bewijslast van het urencriterium voor u een peulenschil. Het gaat om besparing van een fors bedrag aan inkomstenbelasting.
Meer nieuws
Algemeen
Ondernemers met achterstand coronabelastingschuld
Circa 73.000 ondernemers hebben van hun coronabelastingschuld nog niets afgelost sinds 1 oktober 2022. Het kabinet roept deze ondernemers op tot actie. De Belastingdienst informeert de ondernemers de komende tijd over de achterstand en de mogelijkheden die zij hebben om de achterstand in te lopen of uitstel aan te vragen.
Lees meerAlgemeen
Korting op producten uit eigen bedrijf
Ontvangt een werknemer korting of een vergoeding bij de aankoop van producten uit eigen bedrijf? Voor korting op producten uit eigen bedrijf van de werkgever geldt een gerichte vrijstelling. De Belastingdienst heeft een handreiking gepubliceerd met voorwaarden en voorbeelden.
Lees meerAlgemeen
Wet betaalbare huur
De afgelopen jaren zijn de huurprijzen in de private sector excessief gestegen. Afgelopen 5 jaar betaalden nieuwe huurders in de vier grote steden telkens € 160 per maand meer dan de vorige bewoners. In diezelfde periode zijn ruim 75.000 betaalbare koopwoningen opgekocht voor de verhuur. Om huurders een eerlijke prijs te laten betalen voor hun […]
Lees meer