Bewaar bewijs aftrekposten
Uw aangifte inkomstenbelasting is ingestuurd en na enkele maanden wordt de aanslag conform de aangifte opgelegd. Vier jaar later krijgt u een vragenbrief over in uw aangifte opgevoerde aftrekposten, onder meer voor een implantaat bij de tandarts. Betalingsbewijzen of andere bewijzen hebt u dan echter niet meer. Wat nu?
Bewijslast
Als u aanspraak maakt op toepassing van aftrekposten, brengt een redelijke verdeling van de bewijslast mee dat u aannemelijk maakt dat u aan de voorwaarden voor aftrek in aanmerking komt. Dat kan met betalingsbewijzen of andere schriftelijke bescheiden. Uw verklaring, dat u de kosten hebt gemaakt, kan geloofwaardig zijn, maar daarmee voldoet u meestal niet aan de bewijslast.
Hoewel de wet voor particulieren geen bewaarplicht van stukken kent, komt het voor rekening en risico van de belastingplichtige dat hij de betalingsbewijzen en andere schriftelijke bescheiden van aftrekposten niet heeft bewaard. Ook als pas na vier jaar vragen worden gesteld.
Toetsing door Belastingdienst
De Belastingdienst mag opgevoerde uitgaven in aftrek toelaten als deze niet met bewijsstukken zijn onderbouwd. Bijvoorbeeld omdat de inspecteur het toch voldoende aannemelijk acht dat de belastingplichtige de uitgaven heeft gedaan. Maar dat hoeft niet het geval te zijn. De Belastingdienst is niet verplicht om binnen een bepaalde termijn bewijsstukken op te vragen.
Tip: Bewaar ook als particulier bewijsstukken en betalingsbewijzen van uw aftrekposten. In sommige gevallen kunt u ze na tien jaar nog nodig hebben.
Meer nieuws
Algemeen
Ondernemers met achterstand coronabelastingschuld
Circa 73.000 ondernemers hebben van hun coronabelastingschuld nog niets afgelost sinds 1 oktober 2022. Het kabinet roept deze ondernemers op tot actie. De Belastingdienst informeert de ondernemers de komende tijd over de achterstand en de mogelijkheden die zij hebben om de achterstand in te lopen of uitstel aan te vragen.
Lees meerAlgemeen
Korting op producten uit eigen bedrijf
Ontvangt een werknemer korting of een vergoeding bij de aankoop van producten uit eigen bedrijf? Voor korting op producten uit eigen bedrijf van de werkgever geldt een gerichte vrijstelling. De Belastingdienst heeft een handreiking gepubliceerd met voorwaarden en voorbeelden.
Lees meerAlgemeen
Wet betaalbare huur
De afgelopen jaren zijn de huurprijzen in de private sector excessief gestegen. Afgelopen 5 jaar betaalden nieuwe huurders in de vier grote steden telkens € 160 per maand meer dan de vorige bewoners. In diezelfde periode zijn ruim 75.000 betaalbare koopwoningen opgekocht voor de verhuur. Om huurders een eerlijke prijs te laten betalen voor hun […]
Lees meer